Bez czarny (Sambucus nigra L.)…
…- dziki bez czarny, dziki bez, bez biały, bez lekarski, bez aptekarski, bzowina, hyćka, hyczka, holunder, bez psi, gołębia pokrzywa. To duży krzew lub niewielkie drzewo (rzadziej), który osiąga od 3 do 10 metrów wysokości. Młode pędy są zielone natomiast starsze pokryte są szarą lub brunatnoszarą korą (podłużnie spękaną i pokrytą licznymi brodawkami). Liście są duże, ciemnozielone. W Polsce rośnie najczęściej dziko. Można go spotkać w zaroślach, w parkach, w lasach wilgotnych liściastych i mieszanych, na skrajach lasów i leśnych zrębach, na rumowiskach, w pobliżu domostw.
Rozmnażanie za pomocą nasion. Sieje się dojrzałe jagody w pojemnikach na głębokość 2,5 cm. Kiedy siewki podrosną, sadzi się je w ocienionym miejscu. Rozsiewają go także liczne gatunki ptaków (drozdy). Bywa też sadzony jako roślina lecznicza i ozdobna (za pomocą odkładów lub sadzonek). Pędy o długości 30 cm sadzonkuje się od połowy do późnej jesieni, a przesadza w nastepnym roku jesienią. Przycina się zimą.
Kwitnie w maju i czerwcu dużymi baldachami drobniutkich, białych, kremowych lub żółtawych kwiatów o silnym, wręcz odrażającym zapachu. Owoce to lśniące czarnofioletowe jagody o krwistoczerwonym soku, których nie powinno się spożywać w stanie surowym (w szczególności niedojrzałe owoce) gdyż mogą wywołać zatrucia.
Bez czarny jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. W przeszłości wiązały się z nim zabobony i praktyki magiczne wielu różnych ludów.
Do celów leczniczych zbiera się:
- Rozkwitające kwiatostany – (Flos Sambuci).
- Zbiera się również dojrzałe owoce – (Fructus Sambuci).
- Czasem zbiera się również korę z korzeni – (Cortex Sambuci).
- Same korzenie tej rośliny – (Radix Sambuci).
- Znaczenie w lecznictwie mają też liście bzu czarnego – (Folium Sambuci).
Kiedy zbieramy i jak suszymy?
Kwiaty zbieramy w suchą pogodę w początkach kwitnienia (w czerwcu i w lipcu), kiedy część z nich nie jest jeszcze rozwinięta (nie należy zrywać kwiatostanów, w których opadają korony kwiatowe). Układamy je luźno w koszu. Suszymy rozłożone cienką warstwą na półkach lub rozwieszone na drutach w miejscach zacienionych i przewiewnych albo na sitach (w suszarniach) początkowo w temperaturze 30°C, a później 45°C. Po wysuszeniu ociera się kwiatostany przez sita lub osmykuje ręcznie i odrzuca szypułki i łodyżki. Tym sposobem otrzymuje się kwiat bzu czarnego.
Baldachy z owocami ścinamy sekatorem, nożyczkami lub ostrym nożem, kiedy zdecydowana większość z nich jest już zupełnie dojrzała. Najczęściej zbiera się w sierpniu i we wrześniu gdy nabiorą lśniącej czarnej barwy. Po zebraniu z baldachów odrzucamy jagody jeszcze zielone, gdyż zawierają tzw. kwas pruski (cyjanowodory) i są toksyczne (związek znika w miarę dojrzewania owoców). Jagody rozłożone cienką warstwą suszymy w dobrym przewiewie, początkowo w temperaturze 35°C, a później 55°C (najczęściej w suszarni ogrzewanej). Z wysuszonych baldachów owoce ocieramy na sitach lub obrywamy ręcznie. Uzyskuje się w ten sposób owoc bzu czarnego.
W kwiatach bzu znajdują się:
- flawonoidy (np. rutyna, kwercetyna, astragalina i izokwercetyna),
- kwasy wielofenolowe (np. kawowy i chlorogenowy),
- kwasy organiczne (np. walerianowy, ferulowy, jabłkowy, octowy),
- cholina,
- garbniki,
- żywica,
- ślady olejku eterycznego,
- nieznany bliżej związek zwiększający wydzielanie potu,
- produkty rozpadu glikozydu sambunigryny,
- glikozyd flawonowy (rutyna),
- witamina C,
- prowitamina A,
- sole mineralne (do 9%).
W owocach dojrzałych znajduje się:
- 20% cukrów redukujących,
- 3,5% pektyn,
- około 3% garbników,
- zespół 3 barwników antocyjanowych,
- glikozyd sambunigryna,
- kwasy wielofenolowe,
- kwasy organiczne, jak jabłkowy, askorbinowy (witamina C),
- witaminy z grupy B,
- olejek eteryczny z terpenami,
- karotenoidy,
- sole mineralne.
W korze i korzeniach znajdują się:
- cholina,
- sytosterol,
- żywice,
- garbniki,
- olejek eteryczny.
W liściach znajdują się:
- cholina,
- sytosterol,
- olejek eteryczny,
- prowitamina A,
- witamina C.
- napotnie (na skutek pobudzenia ośrodków regulujących wydzielanie potu),
- moczopędnie (przypisuje się obecności flawonoidów).
Owoce bzu czarnego działają:
- łagodnie napotnie,
- moczopędnie,
- odwadniająco,
- przeciwbólowo (sok),
- przeczyszczająco.
Owoce należą do wartościowych leków usuwających z organizmu wraz z potem, moczem i kałem szkodliwe produkty przemiany materii oraz egzogenne toksyny.
Kora i korzenie ma działanie:
- wymiotne,
- silnie odwadniające,
- przeczyszczające.
Liście zalecane są:
- do spożywania w minimalnej ilości na surowo podczas wiosennej kuracji oczyszczającej organizmu z toksyn i ogólnie wzmacniającej,
- na oparzenia, obrzęki i bóle gośćcowe (okłady ze świeżych liści).
W liściach bzu czarnego odkryto substancje zwiększające odporność na choroby zakaźne.
Lekarz starożytności — Hipokrates zalecał korzeń bzu jako najlepszy środek napotny.
W dawkach terapeutycznych surowiec nie wywołuje działania szkodliwego.
Odwary z kwiatów bzu czarnego stosuje się:
Wewnętrznie jako:
- środek napotny w chorobach z podwyższoną temperaturą,
- uzupełniający lek moczopędny,
- środek w chorobach przebiegających ze zwiększeniem przepuszczalności włosowatych naczyń krwionośnych.
Zewnętrznie do:
- płukania w anginie oraz zapaleniu jamy ustnej i gardła,
- do okładów w zapaleniu spojówek i brzegów powiek,
- czasem do kąpieli kosmetycznych.
Odwary z owoców bzu podaje się doustnie:
- jako środek odtruwający i ułatwiający usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii,
- w chorobie gośćcowej,
- w chorobach zakaźnych,
- w niektórych schorzeniach skórnych,
- jako nieswoisty wspomagający środek przeciwbólowy w rwie kulszowej, zapaleniu nerwu trójdzielnego i bólach newralgicznych.
W połączeniu z innymi surowcami zielarskimi oraz spożyty w większych ilościach owoc bzu stanowi łagodny środek przeczyszczający.
Sposób na pierwsze objawy przeziębienia:
- kwiat bzu czarnego,
- mięty pieprzowej,
- krwawnika pospolitego.
Należy zaparzać po pół łyżeczki każdego zioła w 1 szklance wrzątku przez 20 minut. Następnie przecedzić, dodać łyżeczkę miodu i pół łyżeczki zmielonego pieprzu tureckiego (papryki).
Zastosowania bzu czarnego w kuchni, w domu, w kosmetyce i w leczeniu:
- Przetwory z czarnego bzu: sok i syrop z owoców, powidła, wino z dojrzałych owoców i kwiatów, przecier (idealny do wieloowocowej marmolady). Z kwiatów bzu można zrobić placuszki oraz budyń. A także odwar i napar z kwiatów bzu oraz odwar z owoców.
- Niegdyś sokiem z bzu wzmacniano barwę innych win, zwłaszcza typu porto.
- Z kwiatów wytwarza się maści na oparzenia, natomiast maść z liści leczy siniaki i przynosi ulgę w zwichnięciach.
- Tonik z kwiatów bzu czarnego poprawia cerę (każdy rodzaj), zmiękcza skórę i wygładza zmarszczki, wybiela piegi i można przemywać nim oczy.
- Bez czarny odstrasza muchy.
- Odwar z liści bzu czarnego jest dobrym środkiem zwalczającym mszyce.
- Kąpiel w odwarze z liści bzu farbuje tekstylia na kolor żółtozielony (utrwalony siarczanem miedzi i octem) i intensywnie szarozielony (utrwalony ałunem i kwasem winowym), natomiast kąpiel w odwarze z owoców na kolor purpurowy (z ałunem i solą).
- Duże, białe lub lekko kremowe kwiatostany oraz czarne, lśniące owoce czarnego bzu sprawiają, że jest on także piękną ozdobą bukietów.
źródło: Jurke Grau, Reinhard Jung i Bertram Munker. Leksykon przyrodniczy. Zioła i owoce leśne. Warszawa 1996. Lesley Bremness. Wielka księga ziół. Warszawa 1991. Andrzej Skarżyński. Zioła czynią cuda. Warszawa 1994. Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1987. Andrzej J. Sarwa. Lecznicze smakołyki. Warszawa 1993.
Podobne tematy:
Dania i przetwory z bzu czarnego