SÓL ZIOŁOWA
SÓL ZIOŁOWA to mieszanka soli z aromatycznymi ziołami. Najczęściej tymi ziołami są: bazylia, oregano, lubczyk, cząber, pietruszka, czosnek, tymianek, rozmaryn, koperek. Przyprawa nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, między innymi do caprese. Idealnie harmonizuje się z dresingami, sosami, surówkami oraz daniami z warzyw. Polecana jest również do dań z ziemniaków, mięs, ryb i grzybów. Może być stosowana jako substytut zwykłej kuchennej soli. Polecana jest dla osób, które szukają urozmaicenia od tradycyjnie słonego smaku codziennie przygotowywanych potrawach.
Taką sól możemy sami przygotować. Najprostszym sposobem jest zmielenie soli grubej z mieszanką ziół prowansalskich już wcześniej zasuszonymi (kupione w sklepie) np. w młynku do kawy. Można też utrzeć zioła ze zwykłą solą w moździerzu i przesypać do szczelnego opakowania np. słoiczka.
Jak widać bardzo prosto i szybko można zrobić własną bez żadnych nie potrzebnych dodatków sól ziołową:)!!!
Od nas zależy w jakiej proporcji zmieszamy sól i zioła oraz w jaki sposób to zrobimy. W młynku do kawy trwa to zaledwie 10-15 sekund, w moździerzu około minuty. Możemy taką sól dorabiać na bieżąco w mniejszych ilościach. Ważne jest żeby ją przechowywać w szczelnych opakowaniach aby aromat nie uciekał i nie zwietrzała.
Poniżej przedstawiam składy najczęściej pojawiających się w sklepach soli ziołowych:
Dary Natury 90 g
Składniki: sól kuchenna 68%, oregano, lubczyk liść, czosnek, lubczyk korzeń, cebula suszona, cząber, pietruszka korzeń, pietruszka natka (w różnych proporcjach).
Doypack (Senvee) 20 g
Składniki: sól jodowana, bazylia, oregano, substancja wzmacniająca smak i zapach: glutaminian sodu, tymianek, czosnek*, pieprz czarny.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy i soi. Produkt nie zawiera glutenu.
*składnik zawiera dwutlenek siarki.
Digesta 100g
Składniki: sól, bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn.
Prymat 30 g
Składniki: sól jodowana (80%), warzywa suszone: cebula, koper, papryka słodka, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian sodu), zioła: bazylia, cząber, oregano, gorczyca biała i pieprz czarny.
Kamis 35 g
Składniki: sól jodowana (74%), cebula (6%)*, gorczyca biała, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian sodu) pieprz czarny (3%), bazylia, cząber, papryka.
*składnik zawiera dwutlenek siarki.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, soi, mleka, jaj, sezamu i glutenu.
Jaki jest sens robienia soli ziołowej, skoro można dodawać do potraw sól i zioła osobno?
W sumie racja 😉
To samo mi się nasunęło czytając Twój post
Ja mam zrobione 2-3 własne sprawdzone i ulubione mieszanki.
A po co? Czas… Zamiast szukać po torebkach sięgam do jednego pojemnika.
mieszkam nieopodal Korycin-DARY NATUTY.Uwierzcie ,że ta sól jest wspaniała;do zup,sosów,do mięs.Dodaje niepowtarzalnego smaku potrawom.
Sól ziołową przygotowuje sama i zawsze mam pod ręką ja jestem bardzo zadowolona.