Przyprawa do grzańca (grzanego wina i piwa)

Opublikowano 2013-01-07

 

źródło: http://www.flickr.com/

Przyprawy tak naprawdę są tajemnicą dobrze przygotowanego grzańca. To one nadają mu odpowiedni smak i aromat oraz decydują o jego właściwościach rozgrzewających. Przyprawa do grzańca jest kompozycją odpowiednio wyselekcjonowanych przypraw korzennych podnoszących walory smakowe, zapachowe a także lecznicze tego napoju. Grzane wino i piwo  rozgrzewa, działa antydepresyjnie oraz zapobiega przeziębieniom, a składniki takie jak goździki i cynamon nadają grzańcowi unikalny aromat i słodkawą nutę.

Każdy może stworzyć swoją autorską mieszankę. Eksperymentować można z każdą przyprawą korzenną, a także niektórymi owocami.

 

Podstawowe składniki grzańców to:


1. Wino – czerwone (najczęściej półsłodkie lub półwytrawne),
2. Piwo – najlepsze do wyrobu grzańców jest piwo jasne,
3. Wódka, koniak, rum, winiak – dodawane najczęściej dla wzmocnienia grzańca.

 

Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do grzanego wina są:

 

  • Goździki,
  • Cynamon,

    źródło: http://www.flickr.com/

  • Imbir,
  • Gałka muszkatołowa,
  • Anyż,
  • Wanilia,
  • Kardamon,
  • Pieprz czarny.

 

Oprócz przypraw dodać można również:

 

  • Migdały,
  • Pomarańcze,
  • Miód.

 

 

 

Przepis na przyprawę do grzańca w płynie (do wina jak i do piwa):

 

Składniki:

0,5 l spirytusu rektyfikowanego (96%),

2 kawałki kory cynamonu,

kawałek imbiru o długości około 4 cm,

15-20 sztuk goździków,

3 gwiazdki anyżu,

garść jagód jałowca,

5 nasion kardamonu zielonego,

skórka z połowy pomarańczy.

 

  1. Spirytus przelać do butelki o pojemności przynajmniej 0,7 litra.
  2. Imbir pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Pomarańczę  sparzyć i dokładnie wyszorować, zdjąć z niej skórkę i pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Następnie wrzucić do butelki wszystkie składniki.
  3. Szczelnie zamkniętą butelkę umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu przynajmniej na 3 miesiące i przynajmniej raz w tygodniu  potrząsać nią.
  4. Po tym czasie spirytus zlać do połlitrowej butelki.
  5. Składniki pozostałe w butelce można zalać wódką uzyskując wytrawną nalewkę korzenno-ziołową (można ewentualnie doprawić miodem i kwaskiem cytrynowym).

Jak zrobić  kubek grzańca z tą przyprawą?

Do wina dodać plaster pomarańczy przykryć spodkiem i podgrzać. Następnie dodać około 0,5 – 1 kieliszka przyprawy w płynie oraz łyżeczkę miodu, zamieszać i gotowe:)

 /Przepis i receptura należy do mojego męża/

Przyprawy do grzańców:

Można kupić gotowe mieszanki przypraw korzennych do grzańca różnych firm, które szybko pozwolą przygotować aromatyczny napój.

 

Przyprawa do grzańca (40g) Prymat

 

Składniki:

  • imbir,
  • cukier,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • ziele angielskie,
  • goździki,
  • kolendra.

 

Przyprawa do grzańca (40g) Kamis


Składniki:

  • cukier,
  • cynamon,
  • goździki,
  • imbir,
  • anyż,
  • kardamon.

 

Przyprawa do grzanego wina (35g) Kotanyi

 

Składniki:

  • cukier,
  • limonka w proszku,
  • naturalne aromaty (cynamonu, goździków, imbiru),
  • włókno grochu.

 

Przyprawa do Grzanego Piwa i Wina (25g) Galeo

 

Składniki:

  • imbir,
  • goździki,
  • kardamon,
  • skórka cytrynowa,
  • cynamon.

 

Podobne tematy:

Naczynia i kubki na grzane wino i piwo

Kubki na grzane wino w Sklepie Ziołowo

 

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons