Sos majonezowy z ziołami
1 szklanka majonezu (ja używam kieleckiego), 0,5 szklanki ziół (estragon, tymianek, natka pietruszki i inne), 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny.
Zioła myjemy i drobno siekamy. Czosnek również drobniutko siekamy albo wyciskamy, a następnie łączymy z ziołami i majonezem, dodajemy sól pieprz i sok z cytryny do smaku (majonez kielecki jest przyprawiony, więc nie trzeba już dodawać soli i pieprzu). Pozostawiamy na 2 godziny w chłodnym miejscu.
Podajemy jako dodatek do zimnych mięs.
Grecki sos tzatziki
1 świeży ogórek, 500 ml jogurtu naturalnego najlepiej typu greckiego.
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka koperku (można dodać również natkę pietruszki),
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka octu jabłkowego,
sól,
świeży zmielony pieprz.
Ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Koperek i natkę posiekać i również dołączyć do warzyw, razem z oliwa i octem. Całość przyprawić solą i pieprzem. Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs oraz warzyw z grilla.
Wiosenny śmietanowy sos z ziołami
1 szklanka śmietany, 0,5-1 szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki białego pieprzu (można go zastąpić czarnym), 5-6 łyżek posiekanych świeżych ziół: szczypiorku, pietruszki, koperek, cebuli dymki, trybuli, rzeżuchy. szczypta soli.
Śmietanę rozmieszać z sokiem cytrynowym, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, wsypać zioła i wymieszać.
Tym sosem można przyprawiać zieloną sałatę i wszystkie surówki z warzyw. Najlepiej podać go najpóźniej 10 minut po przygotowaniu.
Sos chili
500 g pomidorów, 400 g cebuli, 6 strąków czerwonej papryki, 2 strąki małej ostrej papryki, kilka ziaren pieprzu, 2 goździki, pół szklanki oleju, pół szklanki octu owocowego, pół szklanki cukru, pół łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru, łyżeczka soli.
Oczyszczone z gniazdek pomidory i pokrojone papryki oraz cebule dusić 30 minut w oleju, dodając goździki, pieprz i imbir. Następnie przetrzeć przez sitko. Do przetartej masy dodać cukier i ocet, przyprawić solą i cynamonem, gotować 90 minut bez przykrycia, aby sos odpowiednio zgęstniał.
Podawać sos do smażonego mięsa lub ryby.
Zielony sos frankfurcki
po 2 łyżki świeżych ziół: ogórecznika, rzeżuchy, pietruszki, szczypiorku, szczawiu lub szpinaku, po 1 łyżeczce koperku, estragonu, lubczyku, liścia selera, melisy, 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem lub l mała cebula, 1 jajko na twardo, 1 szklanka śmietany albo jogurtu, 10 dag majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soku cytrynowego.
Zioła posiekać i zmiksować przystawką z nożykami na zieloną masę. Można też bardzo drobno posiekać na desce i rozgnieść. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. W skład sosu musi wchodzić co najmniej 7 gatunków ziół.
Podaje się go do gotowanego mięsa, jaj na twardo, befsztyków, gotowanej lub smażonej ryby.
Sos remouladowy z ziołami
2 ugotowane żółtka, 2 surowe żółtka, 1 łyżka musztardy, 0,3 l oliwy lub oleju sojowego, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka octu estragonowego, 1 łyżka octu koperkowego, 6 łyżek śmietany albo jogurtu, 4-6 łyżek świeżych posiekanych ziół: trybuli, koperku, szczypiorku, rzeżuchy, pietruszki, można też dodać łyżkę drobno posiekanego ogórka konserwowanego. sól, pieprz.
Ugotowane żółtka rozgnieść i wymieszać z surowymi żółtkami na jednolitą pastę, dodać sól, pieprz, musztardę i ubić na krem. Dolewać po kropli oliwę i ubijać tak długo, aż cała oliwa zostanie wymieszana. Następnie dodaje się ocet, potem jogurt lub śmietanę, a na końcu zioła.
Ten sos podaje się do różnych sałatek, surówek i jaj na twardo.
Sos vinaigrette z ziołami
1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, 1,5 łyżki octu winnego, 6 łyżek oliwy lub oleju sojowego, 1/2 łyżki soku cytrynowego, 1/2 łyżki posiekanego estragonu, 1/2 łyżki posiekanego ogórecznika, 1/2 łyżki posiekanej melisy, 1 łyżeczka posiekanej trybuli, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 ząbek czosnku, szczypta soli, szczypta pieprzu.
W małej misce lub w słoiku wymieszać ocet, musztardę, oliwę, sok cytrynowy, sól i pieprz z ziołami i włożyć do niej obrany ze skórki ząbek czosnku. Po godzinie czosnek wyjąć.
Sosem przyprawiać sałatki i surówki.
Ps. A jakie są Wasze ulubione sosy i dodatki do nich? 🙂
źródło: Wacław Jaroniewski. Zioła dla wszystkich. Warszawa 1990. Maciej E. Halbański. Potrawy z różnych stron świata. Warszawa 2000. Praca zbiorowa. Zioła z apteki natury. Polskie zioła dla zdrowia i urody. Poznań 2012.