Kiełki „ziołowe”

Opublikowano 2012-10-11

 

Historia powstania kiełków

 

„Znane jest podanie o dawnych chińskich żeglarzach, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tsy-kiang. Podczas długiej żeglugi gnębiły ich sztormy i powoli zaczął kończyć się prowiant. Jedynym, co zostało na koniec, była suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować. W potrzebie się nie wybiera, toteż spożyli ją, stwierdzając, że kiełki są nie tylko smaczne, ale dają nowe siły”.

Dlaczego warto jeść kiełki?

 

Kiełki kozieradki
źródło: http://www.flickr.com/

Zarodki i kiełki świeże są smaczne i wzbogacają nasz jadłospis. Najlepsze są spożywane na surowo ponieważ nie tracą  swych wartości odżywczych. Zwierają skoncentrowane ilości cennych składników mineralnych, witamin, białka i enzymów, które są łatwo przyswajalne przez organizm, któremu dostarczają wszystkie konieczne do życia substancje witalne i  usuwają możliwe objawy niedoborowe, nie obciążając przy tym systemu trawiennego.

 

 

 

W jaki sposób wyhodować kiełki w domu?

 

  1. Do hodowania kiełków można użyć np. płaski talerz, słoik, woreczek, sitko lub kiełkownicę.
  2. Nasiona płuczemy i namaczamy w przegotowanej letniej wodzie. Mniejsze nasiona 3-6 godzin natomiast większe 10-12 godzin.
  3. Na talerzu – wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę (lignina, wata). Na gazę sypiemy pojedyńczą warstwę nasion i podlewamy ją wodą, przegotowaną i letnią. Gaza cały czas musi być mokra. Najlepsze do tej metody nadają się nasiona rzeżuchy, lnu i gorczycy.
  4. W słoiku – wsypujemy nasiona ziół (wcześniej moczone w przegotowanej letniej wodzie) tak by zakryły dno. Na otwór słoika zakładamy kawałek gazy i przymocowujemy ją gumką. Zlewamy wodę i przepłukujemy nasiona. Następnie słoik ustawiamy tak aby nadmiar wody mógł odciekać np. do większego słoja lub innego naczynia, które umieszczamy pod spodem.
  5. Na sitku – nasiona wysypujemy na płaskie sitko, które kładziemy na szklance lub innym odpowiedniej wielkości pojemniku (na odciekającą wodę).
  6. W woreczku – nasiona wsypujemy do woreczka (z tkaniny lnianej lub konopnej). Dwa razy dziennie zamaczamy woreczek w naczyniu pełnym wody na ok. 1 minutę i zawieszamy do odcieknięcia. W takim woreczku można przechowywać gotowe kiełki w lodówce.
  7. W kiełkownicy –  czyli w pojemniku składającego się z dwóch lub trzech nakładających się na siebie tacek, zbiornika na wodę i pokrywy (wg instrukcji).

    Kiełkownica
    źródło: http://www.flickr.com/

  8. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej półcienistym miejscu (nie w słonecznym i nie ciemnym).
  9. Hodowlę przepłukujemy wodą 2-3 razy dziennie.
  10. W zależności od gatunku kiełkowanej rośliny, kiełki ukazują się po 2-7 dniach.
  11. Przy nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

 

 

  Dlaczego nasiona nie kiełkują?

 

  • Bo nieprawidłowo były składowane, bądź są już stare.
  • Bo miały za dużo wilgoci (wtedy pleśnieją lub gniją).
  • Bo miały za mało tlenu (np. za duża ilość nasion na sicie).
  • Bo zapominamy o regularnym ich płukaniu i wysychają.

 

Jakie zioła na kiełki?

 

Na kiełki nadają się nasiona takich ziół jak:

  • gorczyca biała,
  • gryka,
  • len zwyczajny,
  • kozieradka pospolita,
  • kolendra,
  • szczypiorek,
  • słonecznik,
  • koper włoski,
  • rzeżucha,
  • sezam indyjski,
  • wiesiołek.

 

 

Dostępne są również mieszanki nasion ziół na kiełki:

 

źródło: http://www.plantico.pl/

 

  • Mieszanka rosyjska o działaniu zwiększającym odporność organizmu, która posiada właściwości dezynfekujące, przeciwzapalne oraz odtruwające. Składa się ona z nasion: gorczycy, koniczyny, kopru, kozieradki i szczypiorku.
  • Mieszanka francuska z nasion: koniczyny, kopru, kozieradki, lucerny, rzodkiewki i szczypiorku tworzy wykwintną kompozycję smakową.
  • Mix Energia skomponowana z gatunków o działaniu wzmacniającym, energetycznym czyli z: lucerny siewnej, lnu zwyczajnego, sezamu indyjski, rokietty siewnej, kopru włoskiego, kozieradki pospolitej, gorczycy białej. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i pokarmowy. Posiada zdolność odtruwania organizmu jak również powstrzymują odkładanie „złego” cholesterolu.

 

 

Przepisy na mieszanki

 

Mieszanka delikatna:

SKŁADNIKI:

3 łyżki stołowe lucerny,

Mieszanka kiełków
źródło: http://www.flickr.com/

1 łyżka stołowa rzodkwi.

 

Mieszanka pikantna:

SKŁADNIKI:

1 łyżka stołowa soczewicy,
1 łyżka stołowa fasoli mungo,
1 łyżka stołowa lucerny,
1 łyżeczka od herbaty gorczycy,
1 łyżeczka stołowa rzodkwi.

 

Mieszanka ostra:

SKŁADNIKI:

2 łyżki stołowe fasoli mungo,
1 łyżeczka od herbaty gorczycy,
1 łyżeczka od herbaty rzodkwi.

 

Mieszanka łagodna:

SKŁADNIKI:

2 łyżki stołowe siemienia lnianego,
1 łyżeczka od herbaty rzodkwi.

 

Kiełki z nasion kolendry

 

Są źródłem:

  • witamin: A, B1, B2, PP,
  • fosforu,
  • wapnia,
  • sodu,
  • potasu,
  • żelaza,
  • antyoksydantów,
  • białka.

Korzystne właściwości:

  • przeciwbólowe i przeciwzapalne,
  • pobudzają apetyt,
  • działają tonizująco na żołądek,
  • są często stosowane w diecie osób chorych na anoreksję,
  • są zbawienne dla wątroby,
  • wspomagają leczenie biegunki poprzez wywieranie korzystnego działania na jelita.

 

 

Kiełki z nasion kozieradki

 

Zawierają:

Kozieradka
źródło: http://www.flickr.com/


  • witaminy: A, B1, B2, B3, C,
  • makro i mikroelementy,
  • saponiny,
  • flawonoidy,
  • lecytynę,
  • enzymy,
  • białko.

Kiełki o wyjątkowym smaku i aromacie. Doskonałe jako przyprawa ale również jako dodatek czy same w sobie. Często określane mianem kiełków curry. Nasiona kozieradki są składnikiem tej przyprawy. Kiełki są przyprawą samą w sobie.

Wpływają korzystnie na:

  • wątrobę, szczególnie w jej oczyszczaniu,
  • działają osłonowo i chronią przewód pokarmowy,
  • wchłanianie składników odżywczych z pokarmu.

Kiełki kozieradki charakteryzują się silnym aromatem. Najlepiej spożywać je w momencie, gdy ich długość odpowiada ok. długości ziarna, ponieważ, gdy bardziej wyrosną stają się gorzkie.

 

Kiełki z nasion słonecznika

 

Zawierają:

Słonecznik
źródło: http://www.flickr.com/

  • mikro i makroelementy,
  • witaminy: A, B1, B2, B3, D, E, K,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • koenzym Q10,
  • saponiny,
  • albuminy,
  • lecytynę,
  • betainy,
  • taniny,
  • pektynę,
  • białko.

Szczególnie zalecane jako uzupełnienie diet, zwłaszcza wegetariańskiej. Kiełki słonecznika charakteryzują się słodkim, lekko orzechowym smakiem.

Korzystne właściwości:

  • wzmacniających kości i zęby
  • dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, jak również dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.

Z łuskanych nasion słonecznika otrzymuje się krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Z nasion z czarnymi łupinami otrzymuje się  długie, zielone pędy (zasadzone w ziemię).

 

Kiełki z nasion wiesiołka

 

Są źródłem:

  • makro i mikroelementów,
  • enzymów,
  • witamin z grupy B.

Korzystnie wpływają na:

  • procesy trawienne,
  • pracę wątroby i jelit,
  • stan skóry i paznokci,
  • wzmocnienie organizmu.
Kiełki z nasion wiesiołka charakteryzują się ostrym i wyraźnym smakiem.

 

Kiełki z nasion rzeżuchy

 

Są źródłem:

Rzeżucha
źródło: http://www.flickr.com/

  • witamin: A, C, PP, P, B1, B2, D,
  • olejków eterycznych,
  • goryczki,
  • mikro i makroelementów.

Korzystne właściwości:

  • są silnym przeciwutleniaczem,
  • pobudzają przemianę materii,
  • poprawiają pracę nerek,
  • pomagają przy dolegliwościach reumatycznych i gośćcu,
  • wzmacniają organizm,
  • poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.

Kiełki rzeżuchy charakteryzują się lekko słodkim smakiem. Gdy obetniemy same listki, roślinki odrastają. Chcąc mieć same kiełki to po dwóch dniach  możemy spożywać już w całości.

 

Kiełki z nasion lnu

 

Są źródłem:

  • witamin: C, E, F, K, B,
  • soli mineralnych,
  • lecytyny.

Korzystne właściwości:

  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • regulują procesy trawienne,
  • zalecane są przy zaparciach.
W smaku kiełki lnu przypominają smak orzechów.

 

Kiełki z nasion gryki

Gryka
źródło: http://www.flickr.com/

 

 Są źródłem:

  • witamin: C, B, P (rutyny),
  • pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, potas),
  • związków mineralnych,
  • enzymów,
  • lizyny.

Korzystnie wpływają na:

  • układ krążenia,
  • uszczelnianie naczyń krwionośnych,
  • układ immunologiczny.

 

Kiełki z nasion szczypiorku

 

Są źródłem:

  • witamin: A, B2, C, E,
  • makroelementów: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, fluor, mangan, selen, siarka,
  • karotenu,
  • chlorofilu,
  • białka.

Korzystny wpływ:

  • na trawienie,
  • wzmagają apetyt,
  • przyśpieszają przemianę materii,
  • mają właściwości bakteriobójcze,
  • oczyszczają krew,
  • powodują spadek ciśnienia,
  • powodują spadek zawartości cukru we krwi,
  • przyczyniają się do wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu i obniżenie poziomu „złego” cholesterolu,
  • wywierają dobroczynny wpływ na włosy.

 

Kiełki z nasion gorczycy

 

Kiełki gorczycy charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem.

Są źródłem:

  • witamin: A, B1, B2, C,
  • soli mineralnych,
  • pierwiastków śladowych.

Polecane szczególnie do pikantnych potraw z mięsa i ryb.

 

Sklep ziołowo na Allegro oferuje duży wybór nasion ziół na kiełki firmy Legutko i PlantiCo oraz kiełkownicę firmy PlantiCo.

Zapraszam 🙂

 

źródło: Maren Bustorf-Hirsch. Kiełki - żywność i lek w naszej kuchni. Warszawa 2007.

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons