Przetwory z pączków i szczytów sosny

Opublikowano 2012-10-01

 

       Przetwory z pączków i szczytów sosny znajdują zastosowanie doustne w różnych stanach nieżytowych górnych dróg oddechowych z towarzyszącą chrypką, kaszlem oraz stanem zapalnym i bólem gardła, głównie u dzieci, młodzieży i osób w wieku podeszłym. Czasem podaje się jako środek łagodnie moczopędny i napotny, a nawet witaminizujący. Pączki i szczyty sosnowe, zbiera się późną jesienią lub wczesną wiosną. Najbardziej wartościowym surowcem są młode pędy o długości 5 cm tuż po rozwinięciu pączków, zbierane od listopada do kwietnia.

źródło: http://www.flickr.com/

 

Syrop z pączków sosny

 

SKŁADNIKI:

świeże pączki sosnowe,

cukier.

  1. Świeże pączki sosnowe przeciąć na połowę i ułożyć warstwami w słoiku, przesypując obficie cukrem (w stosunku 1:1).
  2. Słoik należy zamknąć i zostawić na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej, aż puszczą sok.
  3. Wówczas wymieszać i zostawić na 1-2 tygodnie.
  4. Następnie zlać sok do oddzielnego naczynia.

Ps. Pozostałe w słoiku pączki zalać 3-4 szklankami wody przegotowanej i ostudzonej i pozostawić na 1-2 godziny. Otrzymuje się przyjemny, orzeźwiający napój.

Syrop z pączków należy stosować po 1 łyżeczce kilka razy dziennie po jedzeniu w nieżycie jamy ustnej, gardła, krtani, połączonym z kaszlem i utrudnionym odkrztuszaniem. Działa skutecznie u dzieci i dorosłych.

 

Syrop leśny

 

SKŁADNIKI:

1 kg świeżych sosnowych pędów,

3 1itry wody,

1 kg cukru.

  1. Świeże pędy sosnowe z wodą należy gotować przez 5 minut na wolnym ogniu.
  2. Następnie odstawić na 10 dni.
  3. Przecedzić przez gęste płótno i powtórnie gotować ale już z 1 kg cukru, aż do gęstości płynnego miodu.

Pić 3-4 łyżki dziennie w zastarzałych stanach zapalnych dróg oddechowych.

 

Syrop domowy

 

SKŁADNIKI:

60 g pączków sosny,

110 g cukru,

1 litr wody.

  1. Pączki sosny należy zmiażdżyć, zasypać połową cukru i zostawić na godzinę.
  2. Następnie zalać wrząca wodą i pozostawić na 6 godzin.
  3. Po tym czasie wsypać druga część cukru i zagotować.
  4. Odcedzić i gotować w podwójnym naczyniu (garnek z syropem wstawić do naczynia z wodą) aż do zgęstnienia.

Pić 5-6 łyżek syropu dziennie jako ziołowy lek wykrztuśny.

 

Konfitura z pączków sosny

 

SKŁADNIKI:

1 kg młodych pączków sosny,

1 kg cukru,

2-3 g kwasku cytrynowego,

2 szklanki wody.

  1. Młodziutkie pędy sosnowe należy wrzucić na gorący syrop (z cukru, kwasku i wody).
  2. Gotować około 20 minut od zawrzenia na wolnym ogniu.
  3. Następnie przełożyć gorącą konfiturę do słoików.

 

źródło:
Marta Leśnicka. Zielska, zioła i ziółka. Gdańsk 2000.
Andrzej J. Sarwa. Lecznicze smakołyki.Warszawa 1993. 
Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1987. 
D. Tyszyńska-Kownacka i T. Starek. Zioła w polskim domu. Warszawa 1989.

 

Podobne tematy:

Zioła, preparaty i mieszanki ziołowe na kaszel, przeziębienie i gorączkę

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons