Przetwory z pączków i szczytów sosny znajdują zastosowanie doustne w różnych stanach nieżytowych górnych dróg oddechowych z towarzyszącą chrypką, kaszlem oraz stanem zapalnym i bólem gardła, głównie u dzieci, młodzieży i osób w wieku podeszłym. Czasem podaje się jako środek łagodnie moczopędny i napotny, a nawet witaminizujący. Pączki i szczyty sosnowe, zbiera się późną jesienią lub wczesną wiosną. Najbardziej wartościowym surowcem są młode pędy o długości 5 cm tuż po rozwinięciu pączków, zbierane od listopada do kwietnia.
Syrop z pączków sosny
SKŁADNIKI:
świeże pączki sosnowe,
cukier.
- Świeże pączki sosnowe przeciąć na połowę i ułożyć warstwami w słoiku, przesypując obficie cukrem (w stosunku 1:1).
- Słoik należy zamknąć i zostawić na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej, aż puszczą sok.
- Wówczas wymieszać i zostawić na 1-2 tygodnie.
- Następnie zlać sok do oddzielnego naczynia.
Ps. Pozostałe w słoiku pączki zalać 3-4 szklankami wody przegotowanej i ostudzonej i pozostawić na 1-2 godziny. Otrzymuje się przyjemny, orzeźwiający napój.
Syrop z pączków należy stosować po 1 łyżeczce kilka razy dziennie po jedzeniu w nieżycie jamy ustnej, gardła, krtani, połączonym z kaszlem i utrudnionym odkrztuszaniem. Działa skutecznie u dzieci i dorosłych.
Syrop leśny
SKŁADNIKI:
1 kg świeżych sosnowych pędów,
3 1itry wody,
1 kg cukru.
- Świeże pędy sosnowe z wodą należy gotować przez 5 minut na wolnym ogniu.
- Następnie odstawić na 10 dni.
- Przecedzić przez gęste płótno i powtórnie gotować ale już z 1 kg cukru, aż do gęstości płynnego miodu.
Pić 3-4 łyżki dziennie w zastarzałych stanach zapalnych dróg oddechowych.
Syrop domowy
SKŁADNIKI:
60 g pączków sosny,
110 g cukru,
1 litr wody.
- Pączki sosny należy zmiażdżyć, zasypać połową cukru i zostawić na godzinę.
- Następnie zalać wrząca wodą i pozostawić na 6 godzin.
- Po tym czasie wsypać druga część cukru i zagotować.
- Odcedzić i gotować w podwójnym naczyniu (garnek z syropem wstawić do naczynia z wodą) aż do zgęstnienia.
Pić 5-6 łyżek syropu dziennie jako ziołowy lek wykrztuśny.
Konfitura z pączków sosny
SKŁADNIKI:
1 kg młodych pączków sosny,
1 kg cukru,
2-3 g kwasku cytrynowego,
2 szklanki wody.
- Młodziutkie pędy sosnowe należy wrzucić na gorący syrop (z cukru, kwasku i wody).
- Gotować około 20 minut od zawrzenia na wolnym ogniu.
- Następnie przełożyć gorącą konfiturę do słoików.
źródło: Marta Leśnicka. Zielska, zioła i ziółka. Gdańsk 2000. Andrzej J. Sarwa. Lecznicze smakołyki.Warszawa 1993. Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1987. D. Tyszyńska-Kownacka i T. Starek. Zioła w polskim domu. Warszawa 1989.
Podobne tematy:
Zioła, preparaty i mieszanki ziołowe na kaszel, przeziębienie i gorączkę