Odwar witaminizujący z owoców berberysu
SKŁADNIKI:
1 łyżka rozdrobnionych owoców berberysu,
1 szklanka wody wrzącej.
- Rozdrobnione owoce berberysu zalać wrzącą wodą,
- Ogrzewać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3 minut.
- Następnie odstawić na 15 minut i przecedzić.
Pić 1/4 – 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu – jako środek witaminizujący i nieznacznie moczopędny. Można nieco osłodzić cukrem lub miodem.
Odwar przeciwgorączkowy
SKŁADNIKI:
0,5 łyżki owoców berberysu,
0,5 łyżki owoców dzikiej róży,
0,5 łyżki owoców maliny,
1 szklanka wody.
- Owoce berberysu, dzikiej róży i maliny zalać wrzącą wodą.
- Ogrzać do wrzenia i gotować powoli 2 minuty pod przykryciem.
- Odstawić na 15 minut i przecedzić. Można osłodzić.
Pić 1/4 – 1/2 szklanki kilka razy dziennie w chorobach gorączkowych.
źródło: Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1987.
Podobne tematy:
Zioła, preparaty i mieszanki ziołowe na kaszel, przeziębienie i gorączkę