Odwary z owoców berberysu zwyczajnego

Opublikowano 2012-10-01

Odwar witaminizujący z owoców berberysu

 

SKŁADNIKI:

1 łyżka rozdrobnionych owoców berberysu,

1 szklanka wody wrzącej.

  1. Rozdrobnione owoce berberysu zalać wrzącą wodą,
  2. Ogrzewać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3 minut.
  3. Następnie odstawić na 15 minut i przecedzić.

Pić 1/4 – 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu – jako środek witaminizujący i nieznacznie moczopędny. Można nieco osłodzić cukrem lub miodem.

 

 

Odwar przeciwgorączkowy

 

SKŁADNIKI:

0,5 łyżki owoców berberysu,

0,5 łyżki owoców dzikiej róży,

0,5 łyżki owoców maliny,

1 szklanka wody.

  1. Owoce  berberysu, dzikiej róży i maliny zalać wrzącą wodą.
  2. Ogrzać do wrzenia i gotować powoli 2 minuty pod przykryciem.
  3. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Można osłodzić.

Pić 1/4 – 1/2 szklanki kilka razy dziennie w chorobach gorączkowych.

 

źródło: 
Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1987.

 

Podobne tematy:

Zioła, preparaty i mieszanki ziołowe na kaszel, przeziębienie i gorączkę

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons