Odwar z kwiatów bzu czarnego
SKŁADNIKI:
2 łyżki kwiatów bzu czarnego,
1 szklanka wody.
- Kwiaty bzu zalać zimną wodą i ogrzewać do wrzenia.
- Gotować łagodnie pod przykryciem 3 min.
- Odstawić na 15 min i przecedzić.
Pić 1/3-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami – jako środek moczopędny.
Pić wieczorem po posiłku szklankę odwaru z dodatkiem 1-2 łyżek syropu malinowego – jako środek napotny i przeciwgorączkowy.
Odwar z kwiatów bzu z dodatkiem 1/2 łyżeczki Azulanu można stosować zewnętrznie do okładów i płukania jamy ustnej.
Odwar z kwiatem bzu czarnego – mieszanka ziół
SKŁADNIKI:
3 łyżki poniższej mieszanki:
20 g kwiatów czarnego bzu,
20 g kwiatów wiązówki błotnej,
20 g liści brzozy,
20 g ziela nawłoci,
20 g ziela połonicznika,
3,5 szklanki wody.
- Mieszankę ziół zalać gorąca wodą i ogrzewać do wrzenia.
- Gotować łagodnie pod przykryciem 3-5 min.
- Odstawić na 10-15 min i przecedzić.
Pić 3-4 razy dziennie między posiłkami po 3/4-1 szklanki – jako środek moczopędny.
Odwar z owoców bzu czarnego
SKŁADNIKI:
1-2 łyżki owoców bzu czarnego,
1 szklanka wody.
- Owoce bzu zalać zimną wodą.
- Ogrzewać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5 min.
- Odstawić na 15 min i przecedzić.
Pić 1/2 – 2/3 szklanki po jedzeniu – jako środek przeciwbólowy i ułatwiający wypróżnienie. Działanie przeciwbólowe można zwiększyć, dodając 1-2 łyżki soku z owoców bzu czarnego. W przypadku nerwobólu lub migreny sporządzić odwar z 4 łyżek owoców w 1,5 szklanki wody i wypić w ciągu dnia w 2-3 porcjach.
Pić 1/3—1/2 szklanki dziennie – jako środek moczopędny, łagodnie przeczyszczający i wspomagający w reumatyzmie, chorobie gośćcowej, chorobach zakaźnych i niektórych schorzeniach skórnych
Napar z kwiatów bzu czarnego
SKŁADNIKI:
1 łyżka kwiatów bzu czarnego,
1 szklanka wody.
- Kwiaty zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem.
- Odcedzamy.
Pić 3-4 razy dziennie po szklance w przeziębieniach – jako wspomagający środek przeciwgorączkowy i napotny lub dla zwiększenia wydzielania moczu.
źródło: Andrzej Skarżyński. Zioła czynią cuda. Warszawa 1994. Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1987.
Podobne tematy:
Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Dania i przetwory z bzu czarnego
Zioła, preparaty i mieszanki ziołowe na kaszel, przeziębienie i gorączkę