Odwary i napary z bzu czarnego

Opublikowano 2012-09-25

 

Odwar z kwiatów bzu czarnego

 

SKŁADNIKI:

2 łyżki kwiatów bzu czarnego,

1 szklanka wody.

  1. Kwiaty bzu zalać zimną wodą i ogrzewać do wrzenia.
  2. Gotować łagodnie pod przykryciem 3 min.
  3. Odstawić na 15 min i przecedzić.

Pić 1/3-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami – jako środek moczopędny.

Pić wieczorem po posiłku szklankę odwaru z dodatkiem 1-2 łyżek syropu malinowego – jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

Odwar z kwiatów bzu z dodatkiem 1/2 łyżeczki Azulanu można stosować zewnętrznie do okładów i płukania jamy ustnej.

 

Odwar z kwiatem bzu czarnego – mieszanka ziół

 

SKŁADNIKI:

3 łyżki poniższej mieszanki:

20 g kwiatów czarnego bzu,

20 g kwiatów wiązówki błotnej,

20 g liści brzozy,

20 g ziela nawłoci,

20 g ziela połonicznika,

3,5 szklanki wody.

  1. Mieszankę ziół zalać gorąca wodą i ogrzewać do wrzenia.
  2. Gotować łagodnie pod przykryciem 3-5 min.
  3. Odstawić na 10-15 min i przecedzić.

Pić 3-4 razy dziennie między posiłkami po 3/4-1 szklanki – jako środek moczopędny.

 


Odwar z owoców bzu czarnego

 

SKŁADNIKI:

1-2 łyżki owoców bzu czarnego,

1 szklanka wody.

  1. Owoce bzu zalać zimną wodą.
  2. Ogrzewać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5 min.
  3. Odstawić na 15 min i przecedzić.

Pić 1/2 – 2/3 szklanki po jedzeniu – jako środek przeciwbólowy i ułatwiający wypróżnienie. Działanie przeciwbólowe można zwiększyć, dodając 1-2 łyżki soku z owoców bzu czarnego. W przypadku nerwobólu lub migreny sporządzić odwar z 4 łyżek owoców w 1,5 szklanki wody i wypić w ciągu dnia w 2-3 porcjach.

Pić 1/3—1/2 szklanki dziennie – jako środek moczopędny, łagodnie przeczyszczający i wspo­magający w reumatyzmie, chorobie gośćcowej, chorobach zakaźnych i niektórych schorzeniach skórnych

 

Napar z kwiatów bzu czarnego

 

SKŁADNIKI:

1 łyżka kwiatów bzu czarnego,

1 szklanka wody.

  1. Kwiaty zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem.
  2. Odcedzamy.

Pić 3-4 razy dziennie po szklance w przeziębieniach – jako wspomagający środek przeciwgorączkowy i napotny lub dla zwięk­szenia wydzielania moczu.

 

źródło: 
Andrzej Skarżyński. Zioła czynią cuda. Warszawa 1994. 
Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1987.

Podobne tematy:

Bez czarny (Sambucus nigra L.)

Dania i przetwory z bzu czarnego

Zioła, preparaty i mieszanki ziołowe na kaszel, przeziębienie i gorączkę

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons