Mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić.
Pomidory na zimę na ziołowo
SKŁADNIKI:
dojrzałe pomidory,
sól (1 łyżeczka na 250 ml wody czyli mniej więcej na 1 słoik 0,5 litrowy),
olej (1 łyżeczka na słoik 0,5 litrowy),
zioła: bazylia, tymianek, oregano, czosnek,
woda
- Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki, wykrawając twarde części.
- Słoiki napełnić pomidorami oraz wybranymi przez nas ziołami (można zrobić miks ziół).
- Następnie wsypać sól, wlać olej i wodę do każdego słoika – 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju na każdy słoik 0,5 litrowy (można wcześniej przygotować zalewę, ja wolę tym sposobem).
- Zakręcamy słoiki, wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy 40 minut od zagotowania.
- Słoiki wyjąć, dokręcić i ustawić do góry dnem.
- Następne słoiki należy wkładać do letniej wody aby nie popękały.
Tak zrobione pomidory będą jak znalazł w zimie do zupy pomidorowej, leczo lub do spaghetti.