Potpourri to wiele rodzajów aromatycznych mieszanek. We Francji tak nazywano mokrą mieszankę, z marynowanych kwiatów i liści, która dłużej zachowywała zapach. Mokrą mieszankę trudniej jest wykonać, ale i tak wygląda mniej atrakcyjnie niż mieszanka sucha.
Dobrym pomysłem na zatrzymanie letniego aromatu ziół jest umieszczenie w mieszkaniu naczyń napełnionych pachnącymi ziołami i przyprawami. Aby stworzyć mieszankę potrzebujemy kwiaty, pachnące liście, przyprawy, skórki oraz utrwalacze. Zioła należy dobierać starannie ze szczególnym zwróceniem uwagi na łączenie koloru i zapachów.
Do mieszanek zapachowych można użyć:
Przyprawy egzotyczne:
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- goździk,
- imbir,
- kardamon,
- pieprz,
- wanilia.
Przyprawy i skórka pomarańczowa wzbogacają aromat.
Ziół o pachnących kwiatach:
- bez czarny,
- bez lilak,
- biała lilia,
- fiołek,
- goździk,
- hyzop,
- konwalia,
- lawenda,
- majeranek,
- malwa,
- róża,
- rozmaryn,
- róża,
- rumianek.
- arcydzięgiel,
- bazylia,
- estragon,
- fiołek,
- geranium,
- hyzop,
- lubczyk,
- macierzanki,
- majeranek,
- melisa,
- mięta,
- nostrzyk,
- paczuli,
- rozmaryn,
- szałwia,
- tymianek,
- tymianek cytrynowy,
- werbeny cytrynowej.
Ziół o innych częściach pachnących:
- korzeń arcydzięgla,
- kłącze tataraku,
- jagody jałowca
- nasiona przewłoki czarnej,
- trociny z drzewa sandałowego i cedrowego,
- skórka pomarańczowa,
- skórka cytrynowa.
Kolorowe kwiaty ziół:
- ogórecznika,
- ostróżki,
- niezapominajki,
- stokrotki,
- szałwii,
- bratka,
- małe kwiatki niesmiertelników.
Utrwalacze:
- sproszkowane kłącze kosacća
Ma słodki fiołkowy zapach. Należy używać 1 łyżkę stołową na filiżankę kwiatów i liści.
Olejki eteryczne:
- dodaje się zaledwie kilka kropli,
- można kupić je w drogeriach,
- otrzymuje się je z aromatycznych roślin poprzez destylację z parą wodną,
- dodanie olejku podnosi aromat mieszance już zwietrzałej.
Potpourri można zestawić według własnych upodobań, pamiętając, żeby w jednej mieszance nie znalazły się dwa surowce o silnym zapachu. Ostrożnie łączy się kwiaty, liście i przyprawy, dodaje utrwalacz, a następnie starannie miesza. Można pokropić mieszankę olejkiem eterycznym cały czas mieszając. Tak przygotowaną mieszankę przechowuje się w szczelnie zamkniętym naczyniu (najczęściej szklanym) przez 6 tygodni w ciepłym i suchym miejscu. Po tym czasie mieszankę wystawia się w otwartym naczyniu (od czasu do czasu naczynie można przykrywać, aby dłużej zachowała swój aromat).
Mieszanki zapachowe ziół bywają wkładane do wnętrza poduszek, mogą one w ten sposób oddziaływać leczniczo.
Inne sposoby na zapakowanie pachnących mieszanek to:
- torebki,
- woreczki,
- wieszaki,
- pudełka,
- szkatułki.
Tak pięknie zapakowane mieszanki mogą być idealnym prezentem dla przyjaciół zwłaszcza, gdy zrobiliśmy je sami.
Mieszanka o właściwościach uspokajających:
- 2 części płatków róży,
- 1 części płatków nagietka,
- 1 części kwiatów lawendy,
- 1 część kwiatów tawuli,
- 1 część kwiatów rumianku,
- 2 części werbeny cytrynowej,
- odrobina korzenia andżeliki (arcydzięgla litwora),
- odrobina sproszkowanego kłącza kosacća.
Poduszka przeciw bólom głowy:
- 2 części kwiatów lawendy,
- 1 część kwitnącego ziela majeranku,
- niewielka ilość goździków.
Zmieszać i umieścić w poszewce poduszki.
Poduszka wzmacniająca nerwy i sprawność umysłową:
- 2 części liści mięty,
- 2 części kwiatów rumianku,
- 1 część ziela marzanki wonnej.
Zmieszać ze sobą i umieścić pod podszewką poduszki.
źródło: Lesley Bremnes. Wielka księga ziół. Warszawa 1991. Wacław Jaroniewski. Zioła dla wszystkich. Warszawa 1990.