To już czwarta edycja imprezy plenerowej pt. „Podlaskie Ziołami Pachnące”, którego organizatorami są: Marszałek Województwa Podlaskiego, Muzeum Podlaskie i Podlaska Izba Rolnicza.
Festyn rozpocznie się o godzinie 11 i potrwa do 17.
W programie festynu etnograficznego przewidziany jest m.in:
- przegląd zespołów folklorystycznych,
- kiermasz rękodzieła ludowego,
- POKAZ TŁOCZENIA OLEJU LNIANEGO,
- pokaz wypieku tradycyjnego pieczywa i ciast,
- pokaz wędzenia mięs,
- pokaz wypieku sękacza,
- cykl produkcyjny w leśnej bimbrowni,
- zwiedzanie ekspozycji we wnętrzach zabytkowych budynków,
- sprzedaż regionalnych wyrobów kulinarnych w białostockim skansenie.
KONKURS KULINARNY „MIÓD I ZIOŁA W KUCHNI”
16 września 2012
ORGANIZATOR
Białostockie Muzeum Wsi, Oddział Muzeum Podlaskiego w Białymstoku
CELE KONKURSU
– zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych
– popularyzacja tradycji pszczelarskich i zielarskich
– promocja kuchni bazującej na miodzie i ziołach
– wymiana doświadczeń i przepisów
TEMATYKA KONKURSU
Potrawy podlaskiej kuchni regionalnej z wykorzystaniem miodu i ziół
WARUNKI KONKURSU
- W konkursie mogą wziąć udział osoby pełnoletnie oraz firmy prowadzące działalność gospodarczą w zakresie objętym konkursem.
- Uczestnik zamierzający wziąć udział w konkursie dokonuje zgłoszenia w dniu imprezy (16 września 2012) do godziny 12.00, poprzez dostarczenie do organizatora potrawy w ilości nie mniejszej niż 250 gr.
OCENA I NAGRODY
- Produkt będzie oceniać powołane jury.
- Podczas oceny produktu pod uwagę będą brane:
– cechy organoleptyczne potraw (smak, kształt, kolor, zapach)
– zgodność z tematem konkursu
– oryginalność, atrakcyjność receptury
3. Przyznanych zostanie 6 nagród rzeczowych. Zwycięzcy otrzymają dyplomy.
Dla zainteresowanych więcej informacji na stronie:
Podlaskie Ziołami Pachnące – Białostockie Muzeum Wsi