Masz niezłą furkę jabłek i nie wiesz co z tym zrobić. Polecam właśnie kompot. Jabłka zachowane prawie w całości, a sok niczym sok tymbark (ale wiadomo, że ten o niebo lepszy). Taki kompot otwieramy, kiedy chcemy. Można go rozcieńczyć wodą. W zimie będzie jak znalazł. Oczywiście wszystkie jabłka się nadają!!!
SKŁADNIKI:
1 litrowy słoik (0,9)
jabłka
4 łyżki cukru
kilka listków mięty
woda (już zagotowana lepiej rozpuści cukier)
- Jabłka należy obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na cząstki (dowolnie).
- Umieścić je w słoiku (prawie do pełna).
- Wsypać cukier i dodać miętę.
- Zalać wodą do pełna, zakręcić i wstawić do pasteryzacji (gotowania) na 15 minut (czas liczyć od zagotowania).
- Po tym czasie wyjąć słoiki i dokręcić, a następnie ustawić do góry dnem.
Ps. Można zagotować wodę z cukrem w większej ilości i tylko zalać jabłka (ja zasypuje cukrem i zalewam zimna wodą – tak mi wygodniej).
Tak naprawdę zależy od nas ile dodamy cukru i w jakim słoiku kompot zrobimy. Dodam dla osób, które nigdy w życiu nic nie wekowały – słoiki powinno się wstawiać do letniej wody, tak aby nie było różnicy temperatur i nie pękły, dlatego przy powtórnym wkładaniu do tej samej wody, która jest wrzątkiem lepiej dolać zimnej wody.
Podobne tematy:
Kompot świetny.
ps. ma bazie przepisu właśnie produkuje sok jabłko-mięta. 😉
Cieszę się, że smakował. To ja teraz zamawiam jedna buteleczkę Twojego soku:D
Pytanie od laika:Czy słoiki należy uprzednio wyparzyc czy wystarczy „porządnie” umyć?
Spokojnie wystarczy tylko umyć.Chyba, że są to nowiuteńkie słoiki to lepiej wyparzyć.
Pozdrawiam:)
w tym roku mam zamiar zastawić wszystkie półki w piwnicy przetworami i jednym z nich będzie kompot z Waszego przepisu 🙂
Super:)naprawdę jest dobry.
Zrobiłam, sok jest pyszny. Niebo w gebie, już nie muszę kupować tymbarku w którym tak na dobrą sprawę nie wiem co jest w środku a tak mam swój kompocik i właśnie się nim delektuje. Polecam dodać do szklanki kostki lodu lub dobrze schodził kompot, smakuje jeszcze lepiej. Mniam.
Super. Nie ma jak swój soczek tymbarkowy 😉