Do zrobienia lemoniady można zaangażować całą rodzinkę lub znajomych. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Gasi pragnienie w upalne dni, a gdy dorzucimy do niej np. kiwi, winogrona, granaty lub inne zioła to może wyjść naprawdę coś fajnego i niepowtarzalnego.
SKŁADNIKI:
– 1,5 litra wody gorącej ( niegazowanej lub gazowanej wody mineralnej)
– 1 cytryna
– 1 limonka
– 1 pomarańcza
– 3-4 łyżki cukru
– kilka listków mięty
– kilka listków melisy
– kostki lodu
- Cytrynę, pomarańczę i limonkę pokroić w plastry, wrzucić do dzbanka (dobrze wcześniej umyte).
- Zalać gorąca wodą.
- Wrzucić listki mięty i melisy. Dodać cukier i zamieszać.
- Odstawić najlepiej na około godzinkę aby wyszło jak najwięcej soku z owoców.
- Wsypać lód już przed samym podaniem.
Podobne tematy:
Kompot jabłkowo miętowy a’la tymbark
Ciekawe, nigdy nie robiłam lemoniady… spróbuję jutro wg. Twojego przepisu:)
pozdrawiam!
cafetime.bloog.pl