V edycja Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD odbędzie się w Łodzi 12 – 14 października 2012 roku w nowym obiekcie – Centrum Konferencyjno – Wystawienniczym Międzynarodowych Targów Łódzkich przy ul. Politechniki 2. Nowe Centrum będzie idealnym miejscem do organizacji targów i wystaw, spełniającym najwyższe standardy techniczne i logistyczne, z profesjonalną częścią konferencyjno-seminaryjną pozwalającą na organizację międzynarodowych konferencji i seminariów branżowych na najwyższym poziomie.
Celem imprezy jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i lokalnych przygotowywanych tradycyjnymi metodami.
IV edycjia targów w 2011:
„Tereny targów łódzkich zgromadziły przedstawicieli wszystkich liczących się firm na rynku biożywności oraz żywności naturalnej i tradycyjnej, od producentów i gospodarstw ekologicznych po sklepy, hurtownie i przedstawicieli najważniejszych organizacji branżowych…”
Mnie bardzo zaciekawił konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych organizowany przez Urząd Marszałkowski w Łodzi, w którym najwyżej oceniono:
- comber jagnięcy ze świniarki w panierce ziołowej z nasionami konopi, ułożony na puree ziemniaczanym o smaku ćwikły po łowicku podanym z syfonu w duecie sosu rozmarynowego, estragonowej kalarepy, rzodkiewki oraz chrupkiego ciastka orzechowego,
- comber jagnięcy ze świniarki podany na soczewicy z delikatnym puree z marchewki w otoczeniu skorzonery i bratków,
- cepeliny bratoszewickie z farszem z boczku nadolskiego i pieczarek z zasmażaną kapustą.
Jak widać zioła górą 😉
Więcej informacji na temat przebiegu IV edycji targów w 2011 pod tym linkiem:
http://www.mtl.lodz.pl/web/index/getpage/page/2846