SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła (kostka)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 pałka czosnku
szczypta soli
- Natkę pietruszki świeżą siekamy (ja używam mrożonej już wcześniej posiekanej).
- Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę (ewentualnie posiekać nożem).
- Jeżeli chcemy mieć bardzo drobne kawałeczki czosnku i pietruszki można zmiksować blenderem.
- Wszystkie składniki łączymy.
- Takie masło bez problemu przechowywane w lodówce utrzyma się tydzień czasu.
Masło takie jest bombą witaminową. Natka pietruszki i czosnek zawierają witaminę C i cenne żelazo. Natki nie spożywamy w dużych ilościach niestety. W 100 gramach zawiera dwa razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Jak wiadomo czarna porzeczka ma więcej witaminy C niż cytryna czyli dostarcza również bardzo dużych ilości tej witaminy.
Podobne tematy:
Pietruszka na moim parapecie zimowa porą
Czosnek pospolity (Allium sativum L.) znany i nie zawsze lubiany;)