Przyprawa do piernika

Opublikowano 2012-05-30

Przyprawa do piernika charakteryzuje się głębokim korzennym aromatem i słodko-pieprznym smakiem, o złocistobrązowym kolorze. Zawiera gotową, doskonale dobraną kompozycje aromatycznych przypraw. Od przyprawy pieprznej, czyli jak się dawniej mówiło „piernej” pochodzi nazwa piernika.

Przepis na piernik pochodzący z 1725 roku, z książki „Compendium medicum   auctum, to iest krótkie zebranie  i opisanie chorób, ich różności, przyczyn, znaków, sposobów do leczenia”:

”Weź miodu przaśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego, gwoździków, cynamonu, gałek, kubebów, kardamonu, hanyżu nietłuczonego, skórek cytrynowych drobno krajanych…”

„Kubebów” zapewne oznaczało pieprz kubeba, aromatyczny o bardzo ostrym smaku.

Od idealnie skomponowanej mieszanki przyprawy do piernika zależy to, czy piernik nam się uda.

W zależności od upodobań  możemy sami stworzyć przyprawę piernikową z:

czarnego pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, goździków, ziaren kardamonu (obranego z łusek), anyżu (wyjętego z gwiazdek), ziela angielskiego, kolendry, zmielonej czarnuszki, kopru włoskiego, kminku.

Przyprawa ta  nadaje się do takich wypieków jak pierniki, pierniczki, szarlotki oraz do grzanego wina, piwa czy kawy. Kilkaset lat temu był to prawdziwy rarytas, na który stać było jedynie najbogatszych.

Jeśli nie mamy zaufania do produktów gotowych, przyprawę do piernika możemy przygotować samodzielnie korzystając z produktów, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni.

Przykładowe przepisy na przyprawę do piernika:

Przyprawa nr 1:

– 50 g cynamonu
– 50 g kardamonu
– 30 g mielonego pieprzu
– 15 g mielonych goździków
– 15 g mielonego imbiru
– 10 g mielonego ziela angielskiego
– 10 g mielonej gałki muszkatołowej

Przyprawa nr 2:

– 6 dkg cynamonu,
– 2 dkg imbiru,
– 1,5 dkg goździków,
– 1 dkg ziela angielskiego,
– 1 dkg czarnego pieprzu,
– 1 dkg gałki muszkatołowej,
– 1 dkg kardamonu (obranego z łusek),
– 2,5g-0,5 dkg anyżu (wyjętego z gwiazdek)

Przyprawa nr 3:

– 4-5 łyżeczek cynamonu lub dwa kawałki kory
– 2 łyżeczki imbiru
– 1,5 łyżeczki goździków
– 1 niecała łyżeczka kolendry
– 1/2 gałki muszkatołowej
– 2 owoce kardamonu
– 6 kulek ziela angielskiego
– 1 gwiazdka anyżu
– 1 łyżeczka pieprzu kolorowego

Wykonanie:
Zmielić wszystkie przyprawy, przechowywać w słoiku szczelnie zamkniętym.
Proporcja 2-3 łyżki na 1 kg mąki.

Do mielenia składników wystarczy młynek do kawy lub  moździerz. Przyprawę należy trzymać z dala od światła słonecznego, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przygotowując ją pierwszy raz można ograniczyć ilość czarnego pieprzu.

PRZYPRAWY DO PIERNIKA różnych firm:

GALEO

Skład: mąka pszenna, cynamon, cukier, imbir, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, ziele angielskie, kardamon.

GELLWE

Skład: mąka pszenna, cynamon mielony, goździki mielone, imbir mielony, kolendra mielona, pieprz czarny mielony, ziele angielskie mielone, kardamon mielony, gałka muszkatołowa mielona.

APPETITA DOMOWE SEKRETY

Skład: mąka pszenna, cynamon, kakao, ziele angielskie, goździki, kolendra, imbir (konserwowany dwutlenkiem siarki).

KAMIS

Skład: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.

DR OETKER

Skład: cukier, ziele angielskie, goździki, kminek, kolendra, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, cynamon.

PRYMAT

Skład: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa czy kolendra. Całość doprawiona jest kakao, mąką pszenną oraz zielem angielskim.

KOTANYI

Skład: cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, koper włoski, imbir, goździki, ziele angielskie, anyż, anyż gwiazdkowy, pieprz, kardamon.

Jak można zauważyć producenci dodają do przyprawy również  mąkę, kakao i cukier. Moim zdaniem jest to niepotrzebne ponieważ składniki te i tak dodajemy do piernika. Widocznie bardziej się opłaca firmom robić tak a nie inaczej. Po prostu należy zwracać uwagę na skład. Przyprawy z mąką w składzie już nie dodamy do grzańca, a szkoda.

Moim typem jest Kotanyi.

Życzę udanego mieszania lub zakupów.

Dodaj komentarz

TELEFON 537-810-118 || E-MAIL kontakt@ziolowo.pl
Copyright © 2012- ZIOŁOWO || Powered by WordPress || Designed by Contexture International & ZIOŁOWO

Licencja Creative Commons