Mniszek bronisławski to produkt wpisany 18 stycznia 2010 roku na listę produktów tradycyjnych.
„Mniszek bronisławski to klarowny, przejrzysty płyn – syrop z mniszka lekarskiego – o bursztynowej barwie, przypominającej barwę miodu. Lepki, gęstawy płyn, mający konsystencję miodu płynnego, podczas przechowywania może ulec krystalizacji. Syrop ma słodki smak z lekko gorzkawym posmakiem oraz słodkawy zapach. Posiada właściwości lecznicze, może zawierać witaminy A i B2. Leczy wszelkie infekcje, przeziębienie, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, działa moczopędnie, podnosi libido. Syrop podaje się chorym na wątrobę, anemię, przy niedomaganiach żołądka, rekonwalescentom oraz osobom mającym problemy z widzeniem w ciemności. Zewnętrznie mniszek miał zastosowanie przy niszczeniu brodawek, piegów, róży…”
Więcej informacji na jego temat można przeczytać na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi :
Podobne tematy:
Herbata (napar) z mniszka lekarskiego
Mniszek bielony lub pędzony jak cykoria „Mój Piękny Ogród” 9\2008
Mniszek pospolity (Taraxacum Officinale) czyli popularny „mlecz”
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego (miodek majowy)