Napar z korzenia i ziela mniszka
Stosowany w przypadku problemów z przewodem pokarmowym, drogami moczowymi półpaścu lub wysypkach. Rozcieńczony napar w przegotowanej wodzie można używać do przemywania twarzy przy trądziku, wysypkach lub plamkach.
SKŁADNIKI:
1 litr wody
50 g rozdrobnionego ziela z korzeniami
- Do wody wrzucić ziele z korzeniami i zagotować pod przykryciem.
- Po 2 minutach od zagotowania napar z mlecza odstawić i zostawić do nasiąknięcia wodą na 10 minut.
- Napój pić 3 razy dziennie przed posiłkami.
Napar z kwiatów mniszka
Stosowany podczas przewlekłych nieżytów jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Również w przypadku zaburzeń miesiączkowania, niedomagań jajników i zapaleniu przydatków.
SKŁADNIKI:
1 łyżka kwiatów mniszka
500 ml wrzącej wody
- Kwiaty należy parzyć około 10 minut we wrzącej wodzie pod przykryciem.
- Następnie napar należy odcedzić.
- Napój pije się po ½ szklanki 2-3 razy dziennie.
Podobne tematy:
Mniszek pospolity ( Taraxacum officinale) czyli popularny „mlecz”
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego (miodek majowy)
Mniszek bielony lub pędzony jak cykoria „Mój Piękny Ogród” 9\2008
Mniszek bronisławski produktem tradycyjnym w województwie kujawsko-pomorskim