Nazwa tej mieszanki pochodzi od nazwy regionu we Francji – Prowansji, znanej z obfitości ziół aromatycznych. Zioła prowansalskie zawierają w swoim składzie duże ilości substancji czynnych, takich jak: olejki lotne, garbniki, gorycze, które pobudzają zmysł powonienia i smaku, wzmagają apetyt oraz korzystnie wpływają na trawienie. Dodane do potraw zapewniają im niepowtarzalny smak i aromat. Zioła prowansalskie są szczególnie polecane do przyprawiania sosów ziołowych, sałatek, twarogów, potraw z jaj oraz ziół. Stosowane są również do przyrządzania pieczeni, farszów i mięs mielonych oraz potraw z ryb i drobiu. Są bardzo często stosowane podczas gotowania potraw wchodzących w skład diety bezsolnej.
Doskonała i aromatyczna mieszanka ziół prowansalskich powinna składać się roślin zbieranych z dziko rosnących stanowisk.
SKŁADNIKI:
Tymianek, lebiodka pospolita (oregano), cząber, rozmaryn, bazylia, szałwia, majeranek, mięta pieprzowa, koper włoski. Czasami także kwiaty lawendy.
Podstawowy składnik ziół prowansalskich stanowi tymianek. Te zioła kuchenne można kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka przypraw, niektóre dodatkowo rozdrobnić i zioła prowansalskie własnej roboty gotowe.
Zobacz również:
„Dania z Prowansji” Michel Montignac