„Mniszek lekarski w uprawie rozrasta się bujniej i ma grubsze korzenie niż formy dzikie. Aby rośliny zawierały mniej taraksycyny, która nadaje liściom gorzki smak, należy je wybielić. W ogrodzie robi się to bardzo prosto, przykrywając rozetę mniszka nieprzepuszczającym światła pojemnikiem. Już po kilku dniach liście żółkną i zyskują łagodny smak. Rośliny można także pędzić jak cykorię. Jesienią wykopujemy najmocniejsze okazy mniszka, usuwamy wszystkie liście, a korzenie umieszczamy ciasno jeden obok drugiego w dużej doniczce glinianej. Wolne miejsca między korzeniami wypełniamy mieszanką piasku i przesianej, drobnoziarnistej ziemi kompostowej. Wypełniony pojemnik przykrywamy drugą doniczką. W razie potrzeby wnosimy doniczkę do domu. W pomieszczeniu powinna panować temperatura 15-18 ºC. Aby można było przystąpić do zbioru liści, musi minąć około 4-6 tygodni. Jeżeli nie mamy mniszka w ogrodzie, wybierzmy się w słoneczny dzień za miasto. Na skraju pola na pewno znajdziemy parę roślin, które można wykopać. Wybielone liście mniszka są delikatesowym przysmakiem nie tylko dla jaroszy.”
„Mój Piękny Ogród” 9\2002
Mniszek lekarski w niektórych krajach, m.in. we Francji, cieszy się ogromną popularnością. Jego świeże liście z dodatkiem sosu spożywa się jako sałatkę. Nad Sekwaną w celach kulinarnych hoduje się ogrodową odmianę mniszka, łagodniejszą w smaku.
Podobne tematy:
Mniszek bronisławski produktem tradycyjnym w województwie kujawsko-pomorskim
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego (miodek majowy)
Herbata (napar ) z mniszka lekarskiego
Mniszek pospolity (Taraxacum officinale) czyli popularny „mlecz”